Båndtvang

Det står en hund i bånd utenfor Rimi på Nerbø. Jeg har aldri vært god på raser, hun er en blanding, men én sak vet jeg: Det synes på lang avstand at hun er absurd sint. Jeg ser henne i øynene, det skal man på ingen måte gjøre, men hun er bundet, så jeg gjør det. Folk haster inn på senteret, noen har glemt noe og kommer ut igjen, klikker bilalarmen av, henter noe, klikker bilalarmen på, springer inn på senteret igjen. Hun står der, med øynene i meg, og jeg i hennes, hun venter på sin herre og mester, og hun legger munnen åpen. Jeg vet at om jeg så mye som nærmer meg et eneste skritt, så tar hun sats. Men det er noe med vissheten om lenken hun bærer som gjør henne apatisk. Jeg stirrer. Hun stirrer tilbake, hun gjør en mine som for å blotte tennene, øynene er svarte, oppspilte, hun sikler.

Vi står slik lenge, og plutselig kommer det en ro over henne. Hun senker blikket, vet hva hennes plass i livet er. Så kommer hennes herre og mester ut med en handlepose, han løsner knuten, han ser ikke at vi ser på hverandre, hun snur seg mot meg, glefser, han sier hysj, fy, og jeg får et unnskyld fra hennes herre og mester, snur meg ikke mens jeg går opp langs gaten, hun snur seg etter meg, hennes herre og mester har dressert henne godt, jeg ser at han har lært henne opp til å gå fot, nesen hennes skal være synlig på skrå når han ser ned mot venstre, det står i bøkene, jeg har lest det, og han har fulgt dressurboken til punkt og prikke. Jeg vet at en dag sliter hun seg, og det blir ikke noe pent syn. Han kommer til å stå ved sauegjerdet og rope henne inn med høy stemme, men hun kommer ikke til å lytte, hun kommer til å jage sauene i innhengningen til de sprenger seg, så setter hun kjeften mot strupen til den svakeste og klemmer til.

5 tanker om “Båndtvang

  1. Hunden min ligger i senga si. Hun sover. Vi har vært i skogen idag.
    Skogen er full av rådyrunger.
    Hun fikk vasse. Og snuse. Og titte etter ekorn.
    Jeg vet at hun antagelig skremmer vettet av rådyrunger.
    Derfor er hun i bånd

Legg igjen en kommentar