Stemmeskifte

For noen år siden, jeg sang, det skulle være forestilling om få uker, jeg var på vei ned i de store dyp, jeg trodde jeg at jeg hørte hjemme i barytonstemmen, nesten ned mot bass, mot det mørkeste, jeg hadde jo skrevet teksten selv, basert på en kjent melodi, en gammel klassiker.

Så, uten forvarsel, ble jeg utfordret av en fyr,
en profesjonell kar,
som fikk teksten min, han hørte mer, han hadde hørt det meste,
gjennom mange forestillinger, gjennom mange år,
gjennom flere liv,
han skrev om korstemmen min til tenor,
gud, jeg øvde, monotont, dag etter dag,
det var et helvete,
jeg hadde lyst til å synge alt, alt, men så oppdaget jeg at jeg kunne, med litt hjelp, fra ham, og mine nærmeste, og i dag?

I dag. I dag kan jeg gå både høyt og lavt.
Barytonen har jeg jo fortsatt, til sitt bruk, men tenoren fikk jeg i bonus.
Under forestillingen, bassen, alt-stemmen? Den overlot jeg til andre.
Jeg kan da for faen ikke klare alt.
Tok sin tid, det der.
Greit nok, det.

4 tanker om “Stemmeskifte

  • Ja. Alt stemmer her, bokstavelig talt. Og både bassene dypt der nede, som ligger som en rumling, samt kvinnestemmene, er helt råe. Klang av frostbitt malm, og englestøv. Magisk. Jeg forstår absolutt ikke at det er mulig å få til noe så vakkert. Det var jo ikke bare disiplin og øvelse, som sovjeterne ble kjent for, men også en genuin dedikasjon til kunst. Det hadde de, også.

 1. Stemmer, tekst og musikk er fascinerende.
  Når det smelter sammen i harmonier og disharmonier, fra hvisken til mektig kor. Når det jordiske forlates – og andre dimensjoner overtar.

  Selv om jeg synger i kor, er jeg totalt uskolert i sang. Men det er et ønske, kanskje snart et mål, å gjøre noe med det. Moro å synge er det definitivt!
  Artig å høre at det trening og pågangsmot kan gi slike resultater.

 2. Jeg har fra jeg var liten, vært glad i å synge. Og å kunne synge alle sangene jeg liker. Det betyr at jeg både prøver meg på de mest himmelstormende noetene til Kate Bush og går helt i kjelleren med Johnny Cash. Samt alt mellom det.
  Gjør jeg dette med litt oppvarming kan jeg også klare det, på et vis…

  Synger også i kor. (Crescendo) Måtte velge, så det ble bass. Men, mest fordi jeg slipper unna å huske så mye tekst…

Legg igjen en kommentar