Notat om Skolefjernsynet og sukat

Å være hjemme fra jobb på grunn av stadig mer tett hals og hostekuler er noe jævla herk.

Jeg får tiden til å gå, det er ikke dét, men det var gøyere før. På syttitallet, for eksempel. Når man var hjemme fra skolen på syttitallet, kunne man sitte i sofaen på blanke formiddagen, se på Skolefjernsynet og spise sukat. Skolefjernsynet viste programmer fra fjerne land og riker, om ti år gamle Dhanya som gikk halvannen mil på skole hver vei, hver dag. Filmteamet fra NRK som dokumenterte skoleveien hennes, kjørte jeep ved siden av henne på den støvete indiske landsbygda. Dhanya trasket med sørgmodige øyne på siden av jeepen med engelskboka under armen. Tipper at filmteamet tenkte mest på den utenlandske kostgodtgjørelsen, og ikke spesielt mye på Dhanya. Jeg var like gammel som henne, hostet og spiste sukat rett fra pakken.

Jeg aner ikke om det fortsatt selges sukat, og Skolefjernsynet er for lengst borte. I dag er Dhanya 47 år, hvis hun overlevde alle trasketurene på skolevei, og ikke ble kjørt ned av en jeep med et filmteam en støvete morgen. Jeg overlevde i alle fall alle forkjølelser og influensaer, men det er fortsatt noe jævla herk. Forkjølelsesvirus skulle vorre piska på baillan med en flisat vaier. Gje mæ sukat.

4 tanker om “Notat om Skolefjernsynet og sukat

  1. Sukat er fortsatt i sortimentet til dagligvarebutikkene, selv om ordlista på mobilen ikke ville annerkjenne ordet. Målgruppen baker vel fortsatt kringler fyllt av sukat.
    En annen ting som derimot ikke selges lenger er begrene med vaniljeis, sjokolade og kirsebær. Fikk det alltid hos besteforeldre, og hadde lyst kjøpe selv, men nei det finnes ikke lengre. Tida går og slekt skal følge slekters gang. Kanskje også sukaten…

  2. Sukat må vel være djevelens bidrag til julebaksten, og det overrasker meg at noen liker materien. Alltid når jeg fikk julebrød som barn, enten det var hjemme eller på besøk, så måtte jeg plukke ut sukaten for å få det ned. Og sånn har jeg det fortsatt. 🙂

Legg igjen en kommentar