På nord og på syd

Jeg tenker på hvor bra hurtigrutene har blitt, med sidestabilisatorer og propeller som kompenserer for sjø både på nordgående og sydgående. Jeg sier sydgående, for det var det som stod i seilingslista en gang: Syd, ikke sør. Før, på sydgående: Hadde du ikke spydd før Austhavet, kom du til å klare deg til Båtsfjord. På nord: Hadde du ikke brekt deg over rekka før Folla, ville du klare deg til Vestfjorden. I dag er ikke dette et tema. Det er flatt hav i sterk kuling, og litt kiling i magen ved Magerøya, og her nevner jeg ikke en gang vindstyrken. Jeg skal ikke romantisere sjødrefset fra babord ved bekmørket i Berlevåg, og ikke skal jeg høre klaging ved at kjølige kulingen i Kjøllefjord har blitt borte, jeg, den sjøsykeste av dem alle: Jeg, som fylte beger på beger i barndommen. Men har det blitt for flatt hav? Vet vi hvor vi er på vei? Er hun på sør eller nord?

Legg igjen en kommentar